Świat herbat i herbaty świata... Przepisy, legendy, ciekawostki, rodzaje, dodatki, akcesoria, książki o herbacie
poniedziałek, 28 września 2009

Okazuje się, że w kuchni azjatyckiej suche liście herbaty wykorzystuje się jako przyprawę do mięsa, warzyw, ryżu, mięczaków. Dzisiaj dwa przepisy: na ryż i smażone mięso

Ryż

  • 2 łyżczki liści zielonej herbaty
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka cukru
  • łyżka octu ryżowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Ryż ugotować z dodatkiem herbaty na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody, dodać rozpuszczony w occie cukier i sól. Tak przygotowany ryż dobrze komponuje się z rybą z grilla :)

Smażone mięso z przyprawą herbacianą

  • 1/2 kg surowej wieprzowiny (karkóka b.k.)
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g masła
  • 3 łyżeczki suchej herbaty (czarnej, zielonej lub mieszanki tych 2, najlepiej aromatyzowanej)
  • jabłko (antonówka)
  • 4 ząbki czosnku

Mięso lekko obgotować, pokroić na 2-3 cm kawałki, włożyć do rondla, zalać olejem, dodać połowę masła, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 10 min., przewracając co jakiś czas. Mięso posypać suchą herbatą, dodać obrane i pokrojone jabłko, czosnek i pozostałe masło. Dusić na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie. Smacznego!

Przepisy znalazłam w książce Herbata bez tajemnic A. Fiedoruka

sobota, 26 września 2009

Ostrzegam, że ta legenda jest odrobinę drastyczna, chociaż w porównaniu  z bajkami braci Grimm dla dzieci, wydaje się niewinna. Wg niej żył kiedyś mnich-żebrak Bodli-Dharma (Bodhi-Dharma). Szerząc buddyzm udał się do Chin. By odkupić grzechy młodości ślubował wówczas medytować przez siedem lat - bez przerwy na sen. Przez długi czas pomagała mu wiara, jednak pewnego razu, rozmyślając w Himalajach, przysnął... Za karę, jako że nie dotrzymał przysięgi, obciął sobie powieki. Po latach w miejscu, w którym dotknęły ziemi, wyrosły krzewy. Mnich zebrał wówczas leżące na ziemi liście i wrzucił je do gorącej wody (jego jedyne pozywienie), po wypiciu otrzymanego naparu zmęczenie minęło i medytacje przebiegały z niesłychaną precyzją.

P.S. W poniedziałek przepis na mięso i ryż z herbatą w formie przyprawy :)

czwartek, 24 września 2009

O powstaniu herbaty mówią dwie legendy, dzisiaj przedstawię bardziej znaną - o cesarzu. Zgodnie z nią wynalezienie tego napoju było czystym przypadkiem. W 2374 roku p.n.e. cesarz Chin Shennong odpoczywał w cieniu drzewa i postawił wodę do zagotowania. Warto zauważyć, że w tamtych czasach mieszkańcy Europy używali wody jedynie do mycia (i to nie często), zaś w państwie środka stosowano ją - po przegotowaniu - jako środek gaszący pragnienie i oddalający epidemię. Właśnie do takiej wody wpadło kilka suchych liści z drzewa, pod którego cieniem odpoczywał władca. Shennong poczuł podczas picia "subtelny zapach tego cudownego napoju" i tak powstała herbata, napój bez którego dzisiaj nie wyobrażam sobie dnia (nawet na polu namiotowym ;))

Druga opowieść jest mniej znana i dość drastyczna. Opublikuję ją w sobotę.

Zapraszam do zapisania się na Newsletter - otrzymacie wszystkie nowe wpisy mailem, bez konieczności zaglądania czy już jest. Polecam również subskrypcję kanału RSS.

*Legendy pochodzą z książki Herbata bez tajemnic A. Fiedoruka.

wtorek, 22 września 2009

Składniki:

  • 4 szklanki świeżo zaparzonej herbaty
  • 4 połówki brzoskwini lub plastry ananasa z puszki
  • ewentualnie cukier do smaku

Owoce pokroić w kostkę lub cienkie plasterki, przełożyć do dzbanka, zalać gorącą herbatą. Odstawić na 5 minut. Jeżeli jesteś zwolennikiem słodkiej herbaty możesz dodać zalewę z puszki, jeżeli zaś cenisz aromat cytryny – jej plasterek na szklankę. Herbatę można też wzmocnić kieliszkiem brandy lub rumu.

Dzisiaj znalazłam ten przepis w książce Małgorzaty Caprari* Czas na herbatę (s. 53) i musiałam spróbować. Zrobiłam z ¼ porcji. Ma ciekawy smak, piłam ją bez dodatku cukru, za to z łyżką zalewy, wykorzystałam brzoskwinie. Polecam, szybka w przygotowaniu, a dla gości niespodzianka w postaci owoców, które można zjeść widelcem lub łyżeczką. Przypomniały mi się kompoty babci i wyjadanie czereśni/wiśni z dna :)

*Kupiłam ją w internetowej księgarni, o tej.

 
1 , 2
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl