Świat herbat i herbaty świata... Przepisy, legendy, ciekawostki, rodzaje, dodatki, akcesoria, książki o herbacie
Kategorie: Wszystkie | Ciasta, droźdźówki | Ciasteczka, muffiny | Dynia | Herbata | II śniadanie na wynos | Kawa | Obiad | Pieczywo | Sałatki
RSS

II śniadanie na wynos

środa, 26 października 2011

Robiłam je już wielokrotnie i zawsze się udają. Muszę przyznać, że w porównaniu z nimi kawowe odrobinę spadają na mojej liście ulubionych śniadań. Są pyszne, mięciutkie, z miodem lub czekoladą... hmm... Polecam i jeszcze raz polecam!

Przepis szybki i prosty:

  • 240 ml mąki (2 filiżanki)
  • 2 filiżanki maślanki
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • odrobina cukru waniliowego (w oryginale: nasiona z 1/2 laski wanilii)

Wszystko wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni. 1 placuszek to mniej więcej jedna łyżka ciasta, więc wychodzi ich sporo, ale i tak bardzo szybko znikają. Smażyć z obu stron, przewrócić, jak się zaczną dziurki/bąbelki robić. W sumie smaży się jednego krótko około 1-2 min na każdej stronie, zależy od stopnia rozgrzania patelni i tego jaki kolor chcemy uzyskać. Smacznego!

środa, 05 października 2011

Czy taki stosik o poranku Wam się nie marzy? :) Wspaniale pobudzają, bo kawowe, aromat się unosi i wstawanie przyjemniejsze.

pancake kawowe

Przepis znalazłam u Belli. Dałam odrobinę więcej mąki i od razu ładniej wychodziły. Uwaga - patelnia naprawdę musi się dobrze rozgrzać.

Składniki:

  • 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki wrzątku
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 120 g cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oliwy (u mnie olej)

Kawę rozpuścić we wrzątku. Roztrzepać jajko z mlekiem, dodać kawę. Dosypać mąkę, cukier, sodę, proszek i olej, wymieszać.

Nakładać ciasto po łyżce (= 1 placuszek) na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron po około 2 minut. Smacznego!

P.S. Na zimno też są pyszne. Wychodzi ich sporo, więc na raz można nie dać rady :)

sobota, 02 października 2010

Ponieważ Mąż zaczął pracę w innym mieście i wiąże się to z codziennymi dojazdami, to musimy wcześniej wstawać. Przed 6... Rano chciałabym mu zawsze szykować II śniadanie do pracy, ale wymyślanie czegoś poza kanapkami o tej porze, to dla mnie abstrakcja. Zdecydowałam się więc na założenie kategorii "II śniadanie na wynos", w której będę zapisywała swoje pomysły na jedzenie, które można zrobić wcześniej i spakować wieczorem, a nie wcześnie rano.

Pierwszy jest taki oto zestaw:

śniadanie na wynos

Batonik zbożowy, przygotowany wg tego przepisu i jabłko. Batoniki zrobiłam wcześniej w dwóch wersjach (orzechowej i z dodatkiem żurawin). Jabłka lub inne owoce są w domu prawie zawsze. Mężowi bardzo się spodobał pomysł, mi też, bo dzięki temu nie muszę wstawać tak wcześnie, a pospać te 30 minut dłużej - i tak wstaję o 6:30. Zawsze ma coś na przekąskę, zdrową i przygotowaną przez żonę - wiem, że nie muszę, ale chcę się mu odwdzięczyć za to, jak o mnie dba w czasie ciąży :) Herbatę może zrobić w pracy, więc całość kompletna. Przypuszczam, że z części tych pomysłów będę również korzystała jak Syn zacznie chodzić do szkoły. Tak wygląda zapas batoników :) Zawinięte w folię, żeby się nie posklejały i gotowe do włożenia do torby, czekają na swoją kolej.

batony zbożowe

Przyznaję się bez bicia, że pomysł na kategorię zaczerpnęłam od Doroty, choć u niej widnieje jako "do pracy". Nadal czekam na kolejne pomysły, bo na razie niestety pojawił się dopiero jeden.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl