Świat herbat i herbaty świata... Przepisy, legendy, ciekawostki, rodzaje, dodatki, akcesoria, książki o herbacie

Obiad

niedziela, 03 lipca 2011

Zgodnie z założeniem wczoraj ponownie nowy przepis. Tym razem padło na wariację na temat shaormy, tyle, że z piersi kurczaka. Nieskromnie powiem, że jest pyszna. Mięso nie jest suche, a jako wielbicielka pieczarek i papryki jestem zachwycona :)

Składniki (porcja dla 3-4 osób):

  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • pieczarki (ok. 30 dkg, spokojnie można dac więcej)
  • dwie papryki (u mnie czerwone, ale można kombinować)
  • dwie średnie cebule
  • ser (w kawałku by zetrzeć, ewentualnie plastry i poszarpać, ilość wg uznania i liczenia kcal)
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry - najwięcej
  • olej.

Mięso umyć, pokroić w paseczki. Obtoczyć przyprawami z przewagą curry dodać odrobinę oleju i do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie obrać, umyć i pokroić pieczarki. Podsmażyć je z solą i pieprzem aż puszczą sok. Dodać do nich pokrojoną i oczyszczoną z ziaren paprykę i cebulę (oczywiście też pokrojoną najlepiej w paseczki). Zarumienić.

Wyjąć mięso i podsmażyć na drugiej patelni. Dodać do warzyw i wymieszać. Na tym etapie wygląda tak:

shaorma z kurczaka

Posypać startym serem. Jak się roztopi nałożyć na talerze. Można podawać z różnymi dodatkami. Propozycja podania wg mojego męża, czyli frytki i cola w kieliszku, zwyczaj z czasów ciąży, gdy wszyscy mieli wino, a ja sok z czarnej porzeczki :)

shaorma z kurczaka

Dzisiaj zjedliśmy wymieszane z ryżem i jest równie dobre. Smakowałoby też z chlebem. Można dobrać surówkę, choć jest sporo warzyw w daniu, więc nie jest to konieczne, ale to już zależy od upodobań i diety.

Wielbicielom kurczaka polecam również:

Smacznego!

środa, 29 czerwca 2011

Pycha... Jestem oczarowana tym przepisem, szczególnie, że nie wymaga wysiłku, a powstaje takie cudo - dla jednej osoby :) Wyglada jak bochenek chleba.

poierś z kurczaka z pieczarkami, szynką i serem w cieście francuskim

Właściwie jest to pierś z kurczaka, a nie cały, dlatego też zrobiłam dwa, a że to pierwszy raz, to inaczej zaplotłam eksperymentalnie.

pierś z kurczaka z pieczarkami, szynką i serem w cieście francuskim

To może się podzielę przepisem? Najwyższy czas.

Składniki na te dwie porcje dla dwóch głodnych osób:

  • ciasto francuskie (kupiłam gotowe, ale można samemu zrobić)
  • podwójna pierś z kurczaka, filet
  • pieczarki, sól, pieprz, cebula
  • po dwa plasterki sera i szynki
  • jajko do posmarowania

Pierś umyć i podzielic na dwie piersi. Każdą przekroić wzdłuż tworząc jakby dwa kotlety (dwa kawałi, z których zrobimy a la kanapkę) i posypać pieprzem - dowolnie także innymi przyprawami wedle uznania.

Podsmażyć pieczarki z cebulą, pieprzem i odrobiną soli.

I teraz: rozwałkowane ciasto (kupne juz takie jest) podzielić na dwa prostokąty. Na środek każdego położyć kawałek piersi, na nią pieczarki, ponownie pierś, a na wierzch plaster szynki i sera. Zapleść dowolnie boki (ciasto, które po dwóch bokach kurczaka zostało), dobrze gdyby zostały delikatne dziurki na odparowanie, ale mi się nie udało, a i tak wyszło soczyście i pysznie :) Więc bez paniki.

Posmarować górę roztrzepanym jajkiem.

Piec około 40-45 min w 180 st. C. Początkowa dałam termoobieg, a potem zapiekanie góra i dół.

Po rozkrojeniu jest taki widok, może nie cudowny, ale smaczny. Połączenie ciasta francuskiego i kurczaka bardzo mi odpowiada i czuję, że powstanie wiele wersji tego dania.

Smacznego!

P.S. Ostatnio próbowałam też kilka kombinacji wrapersów, robiąc tortille - bajka, ale oczywiście nie porobiłam zdjęć.

piątek, 01 października 2010

... czyli jak je zrobić pierwszy raz bez przepisu :) Wydaje mi się, że wyszło zaskakująco dobrze, o czym może świadczyć choćby mina i prośba mojego Męża o dokładkę, choć nie cierpi kabaczka, a na jego bazie robiłam. W sumie wszystko było spontaniczne, zobaczyłam kabaczek w sklepie i przypomniało mi się leczo mojej mamy, nabrałam ochoty (chyba jakiejś ciążowej) i wylądowało w koszyku razem z papryką i pomidorami. Zrobiłam zupełnie inaczej, bo bez mięsa, ale same zobaczcie.

leczo na bazie kabaczka

Składniki na wersję wegetariańską:

  • 2/3 średniego kabaczka
  • 1,5 papryki czerwonej
  • 3 pomidory
  • 1,5 cebuli
  • kostka rosołowa
  • przyprawy (oregano, bazylia, majeranek, szczypta soli)

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju z odrobiną soli, po pewnym czasie dodać pokrojoną w paseczki paprykę. W garnku przygotować bulion z 2/3 szklanki wody i kostki rosołowej, dodać zaparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić. Dodać cebulę i paprykę. Dodać pokrojonego w kostkę kabaczka. Dusić do uzyskania oczekiwanej konsystencji, mi zależało na lekkim rozdrobnieniu pomidorów, by powstał z nich niby sos. Dodać przyprawy do smaku. Tak przygotowane leczo jedliśmy eksperymentalnie na trzy sposoby :)

Z ryżem:

leczo z ryżem

W formie omletu (na zdjęciu dopiero w trakcie przypiekania jednej strony). Jajko dobrze wzbogaciło smak warzyw i automatycznie danie było bardziej sycące:

omlet z leczo

Oraz w wersji najmniej zmienionej, czyli leczo zagryzane ciemnym chlebem. Danie robi się prosto, stosunkowo szybko. Planuję zrobić więcej i zostawić w słoikach ok. 0,7l "na zaś" :) Co u mnie oznacza leniwy dzień, w którym gotowe dania są jak najbardziej w cenie. Szczególnie, że do takiej podstawy będę mogła dodać kiełbasę, czy inne dodatki i zmienić jego smak tak, by nam się nei znudził. Polecam spróbować. Smacznego.

Aha składniki w tak dziwnych proporcjach, bo miałam dla części z nich również inne przeznaczenie :) I zależało mi, by trochę zostało. Wydaje mi się jednak, że proporcje całkiem dobrze mi się udały.

wtorek, 28 września 2010

Przepis i specjalność mojego Męża :) Jest doskonałą opcją na przyjazd gości, można wszystko przygotować wcześniej i łatwo podgrzać lub dopiero przy nich wstawić do piekarnika. Polecam!

zapiekanka z makaronu z parówkami

Składniki na zapiekany makaron:

  • makaron (dowolny, ale nasz ulubiony to świderki, rurki, muszelki)
  • żółty ser (plastry lub starty)
  • parówki
  • sos do makaronu (np. węgierski, meksykański, z pieczarkami)
  • warzywa z puszki (np. kukurydza, fasola, groszek)

Nie podaję sztywnych proporcji i ilości. Praktycznie wszystko zależy od tego, na co dzisiaj macie ochotę i co jest w domu, od wielkości naczynia żaroodpornego i tego co lubicie. W mojej wersji zastępuję często parówki gotowanymi brokułami, fasolką szparagową lub innymi warzywami. Ostatnio opublikowałam też przepis na sos do makaronu bez półproduktów (zapraszam).

Wracając do naszej zapiekanki. Ugotować makaron i parówki. Pokroić parówki w talarki. odcedzony makaron wymieszać z sosem w naczyniu żaroodpornym, dodać parówki i warzywa. Wymieszać wszystko. Wstawić do piekarnika, u nas termoobieg na 170 st. C na ok. 20 minut, po czym na wierzch nałożyć żółty ser (w plastrach lub starty) i zapiekać jeszcze kilka minut.

zapiekanka makaronowa

Może zdjęcie nie jest artystyczne, ale miałam bardzo mało czasu, bo zawsze się wszyscy rzucają do jedzenia :) Smacznego!

 
1 , 2
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl