Świat herbat i herbaty świata... Przepisy, legendy, ciekawostki, rodzaje, dodatki, akcesoria, książki o herbacie
Kategorie: Wszystkie | Ciasta, droźdźówki | Ciasteczka, muffiny | Dynia | Herbata | II śniadanie na wynos | Kawa | Obiad | Pieczywo | Sałatki
RSS

Ciasta, droźdźówki

niedziela, 02 października 2011

Zakochałam się :) Łatwy, szybki i kaloryczny z czekoladą... Mmmm... pycha. Ten przepis mam od mamy, a ona chyba od babci, więc można go uznać za rodzinny. Murzynek jest puszysty, wilgotny i słodki, ale nie za bardzo, więc niestety można zjeść sporo.

Murzynek ciasto

Składniki:

  • kostka margaryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki kakao
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej, proszek do pieczenia

Zagotować margarynę, mleko, kakao i cukier. Odlać pół szklanki na polewę. [Wyjątkowo łakomie ją pochłonęłam, a polewę zrobiłam gotową w zebrę z czekolady białej i deserowej.] Do pozostałej części dodać 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek.

Piec w piekarniku około 45 minut.

Po wyjęciu przestudzić polać wcześniej odebraną czekoladową polewą. Poczekać aż stwardnieje i smacznego :)

murzynek ciasto

czwartek, 14 kwietnia 2011

Uwielbiam serniki, ale o dziwo do tej pory jakoś żadnego nie zrobiłam. W weekend zgodnie ze swoimi planami postanowiłam to zmienić i upiekłam tradycyjny sernik, wg przepisu Dorotus76. Uwielbiam jej blog i przepisy, próbowałam już kilku i jeszcze się nie zawiodłam.

Jest pyszny i naprawdę polecam. Goście pomogli i blacha poszła od razu. Mąż - wielbiciel jabłeczników i szarlotek, który za sernikami nie przepada, aż poprosił bym go ponownie upiekła i tak wczoraj znowu wstawiłam ciasto do piekarnika, a dzisiaj się nim delektujemy. Niestety jego powodzenie przełożyło się na brak zdjęć, bo zwyczajnie nie zdążyłąm ich zrobić.

sernik krakowski

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 8 g cukru waniliowego
  • jajko

Wszystko połączyć, zagnieść ciasto i wstawić je na minimum 60 minut do lodówki. Zostawić 1/3 na później i ponownie włożyć do lodówki. 2/3 cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno prostokątnej formy (35x25 cm). Nakłuć widelcem - ważne, jeżeli o tym zapomnimy, to zacznie się wybrzuszać i jako dno będzie średnie. Piec 15 minut w temp. 170 st. C.

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu (użyłam śmietankowego President, a za drugim razem Pilos)
  • 8 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek (my nie lubimy, więc ich nie dałam)
  • ulubiony aromat (u mnie raz waniliowy, raz śmietankowy)
  • żółtko do posmarowania pasków (białko się przyda do lukru)

Zmielić twaróg - ja już miałam to z głowy. Masło, 200 g cukru, cukier waniliowy utrzeć na krem. Dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać aż się skąłdniki połączą i masa będzie puszysta - nie zajmuje to dużo czasu. Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać 50 g cukru. Wymieszać białka i masę serową razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Dodać aromat.

Na podpieczony spód nałożyć masę. Pozostawione w lodóce ciasto rozwalkować i radełkiem (lub nożem) wykroić paski o szerokości 1 cm. Ułożyć z nich kratkę na serniku, posmarować ją żółtkiem.

Piec 50-60 minut w 170 st. C.

Wystudzony sernik można posmarować lukrem - cały lub tylko paski.

Przepis na lukier: sok z cytryny, 150 g cukru pudru, białko. Utrzeć wyciśnięty sok z cytryny z pudrem i białkiem. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodać cukru pudru, gdy wyjdzie za gęste gorącej wody.

środa, 09 marca 2011

drożdżówki z budyniem

Ponieważ w tłusty czwartek nie udało mi się dostać pączka z budyniem, to postanowiłam  w ramach testowania nowyh przepisów w sobotę upiec drożdżówki z budyniem. Przepis pochodzi ze strony winiary. Drożdżówki są fantastyczne w smaku i łatwe do zrobienia. Moja wersja odbiega od oryginału, bo nie przepadamy z mężem za rodzynkami, więc ich nie dałam. Z tej porcji wychodzi około 25-30 ślimaczków.

Składniki na ciasto:

  • cukier wanilinowy na pół kg mąki
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 gświeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g stopionego masła
  • 1/2 szklanki podgrzanego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 budynie o smaku śmietankowym lub waniliowym
  • 3 szklanki mleka
  • 100 g rodzynek [nie dałam]
  • 1 łyżka masła do posmarowania blachy [wyłożyłam papierem]

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odstawało od ręki lub łyżki.

Nadzienie:
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Do zimnego dodać rodzynki. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, przekroić na dwie części, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na 2 prostokąty (20x30 cm), posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry 2 cm, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

środa, 01 września 2010

Wpis inny niż zwykle. Tym razem jedynie odesłanie do moich dwóch przepisów umieszczonych na innym portalu. Jestem w czasie przeprowadzki i kończenia studiów, jak się domyślacie czasu niewiele, za to kawa się przydaje :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie i zostaniecie przekierowani do odpowiedniego przepisu. Smacznego!

latte  babka majonezowa

 
1 , 2
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl