Świat herbat i herbaty świata... Przepisy, legendy, ciekawostki, rodzaje, dodatki, akcesoria, książki o herbacie

Sałatki

sobota, 29 maja 2010

Jedna z moich ulubionych, bo szybko się ją robi i jest pyszna. Do tego kolorowa ;)

Składniki: 
*główka pekińskiej
*2 papryki czerwone
*puszka kukurydzy
*majonez i jogurt naturalny
*przyprawy

Poszatkować pekińską, paprykę w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę. Sos: wymieszać np. 2 łyżki majonezu i tyle samo jogurtu (jeżeli liczycie kalorie można zrobić 1:3, ale wtedy polecam więcej przypraw). Nie ma być go dużo, jedynie powinien połączyś składniki i nadać im odrobiny smaku [na zdjęciu jest odrobinę za dużo, ale to wersja dla męża, który tak lubi]. Przyprawiam dodając moje ulubione zioła typu: bazylia, majeranek, koper, pieprz, papryka, itd., albo jak nie chce mi się kombinować i tworzyć nowych smaków to gotową miesznakę do sałatek lub kucharka/wegetę. Jak kto lubi.

Przepis opublikowałam również w portalu zaradni.pl w formie porady: Jak zrobić sałatkę z pekińskiej, kukurydzy i papryki? Zapraszam po więcej porad dostępnych m.in. w moim profilu, z czasem pojawią się przepisy, których nie publikuję na blogu, ze względu na odrębną tematykę.

czwartek, 19 listopada 2009

Zrobiłam z polecenia i przepisu mojej mamy - żeby jeść więcej czosnku, czyli więcej witamin. Już same herbaty z sokiem malinowym/żurawinowym, cytryną, miodem, spirytusem itp. to za mało ;) Prezentuje się tak (chociaż w realu trochę więcej zieleni widać):

Przepis jest bardzo prosty i szybki:

  • 2 paczki ryżu
  • 2 puszki kukurydzy
  • 3-4 ząbki czosnku (najlepiej polskiego)
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu
  • odrobina soli
  • natka pietruszki (nie miałam, więc dałam koperek ;))

Ugotować ryż. W tym czasie przecisnąć przez praskę czosnek i odobinę posolić - by puścił sok. Ryż wymieszać z kukurydzą i czosnkiem, dodać majonez i jogurt. Wymieszać z natką I... to już wszystko. Smacznego :)

sobota, 17 października 2009

Nastąpiła zmiana planów i zamiast na herbatę, goście przyszli na obiad. Zrobiłam więc na szybko gyros wg przepisu mojej cioci. Nie jest to typowy przepis, bo z piersi kurczaka, ale jest pyszny i gorąco polecam :)

Gyros

  • 2 łyżki przyprawy Gyros
  • 2 piersi kurczaka (dałam jedną podwójną, bo chyba o to chodziło)
  • 2 duże cebule
  • 4 ogórki konserwowe (uwielbiam i były mały, więc dałam 6)
  • puszka kukurydzy
  • ketchup, majonez, vegeta, kapusta pekińska

Pierś pokroić w kostkę/paseczki (jak kto woli) i wymieszać z przyprawą Gyros. Usmażyć na patelni. Przełożyć mięso do naczynia, na nie położyć pokrojoną w kostkę cebulę i polać ketchupem. Na to położyć pokrojone w kostkę ogórki i polać majonezem, wysypać kukurydzę. Na wierzch położyć poszatkowaną pekińską wymieszaną z 2  łyżkami vegety. I to wszystko :) Jest pyszne, taka porcja wystarczy na 3-4 osoby dorosłe, zależnie od apetytu :)

Na zdjęciu może nie wygląda apetycznie (muszę naprawić aparat), ale naprawdę jest genialne i co ważne szybkie i łatwe w przygotowaniu :) Proporcje są trochę na oko, zależnie od gustu, ale układanie warstwami ma sens, ładnie wygląda, a na talerzu się wymiesza :)

Przepis opublikowałam również w portalu zaradni.pl w formie porady: Jak zrobić sałatkę gyros? Zapraszam po więcej porad dostępnych m.in. w moim profilu, z czasem pojawią się przepisy, których nie publikuję na blogu, ze względu na odrębną tematykę.


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl