Świat herbat i herbaty świata... Przepisy, legendy, ciekawostki, rodzaje, dodatki, akcesoria, książki o herbacie
czwartek, 14 kwietnia 2011

Uwielbiam serniki, ale o dziwo do tej pory jakoś żadnego nie zrobiłam. W weekend zgodnie ze swoimi planami postanowiłam to zmienić i upiekłam tradycyjny sernik, wg przepisu Dorotus76. Uwielbiam jej blog i przepisy, próbowałam już kilku i jeszcze się nie zawiodłam.

Jest pyszny i naprawdę polecam. Goście pomogli i blacha poszła od razu. Mąż - wielbiciel jabłeczników i szarlotek, który za sernikami nie przepada, aż poprosił bym go ponownie upiekła i tak wczoraj znowu wstawiłam ciasto do piekarnika, a dzisiaj się nim delektujemy. Niestety jego powodzenie przełożyło się na brak zdjęć, bo zwyczajnie nie zdążyłąm ich zrobić.

sernik krakowski

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 8 g cukru waniliowego
  • jajko

Wszystko połączyć, zagnieść ciasto i wstawić je na minimum 60 minut do lodówki. Zostawić 1/3 na później i ponownie włożyć do lodówki. 2/3 cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno prostokątnej formy (35x25 cm). Nakłuć widelcem - ważne, jeżeli o tym zapomnimy, to zacznie się wybrzuszać i jako dno będzie średnie. Piec 15 minut w temp. 170 st. C.

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu (użyłam śmietankowego President, a za drugim razem Pilos)
  • 8 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek (my nie lubimy, więc ich nie dałam)
  • ulubiony aromat (u mnie raz waniliowy, raz śmietankowy)
  • żółtko do posmarowania pasków (białko się przyda do lukru)

Zmielić twaróg - ja już miałam to z głowy. Masło, 200 g cukru, cukier waniliowy utrzeć na krem. Dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać aż się skąłdniki połączą i masa będzie puszysta - nie zajmuje to dużo czasu. Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać 50 g cukru. Wymieszać białka i masę serową razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Dodać aromat.

Na podpieczony spód nałożyć masę. Pozostawione w lodóce ciasto rozwalkować i radełkiem (lub nożem) wykroić paski o szerokości 1 cm. Ułożyć z nich kratkę na serniku, posmarować ją żółtkiem.

Piec 50-60 minut w 170 st. C.

Wystudzony sernik można posmarować lukrem - cały lub tylko paski.

Przepis na lukier: sok z cytryny, 150 g cukru pudru, białko. Utrzeć wyciśnięty sok z cytryny z pudrem i białkiem. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodać cukru pudru, gdy wyjdzie za gęste gorącej wody.

środa, 09 marca 2011

drożdżówki z budyniem

Ponieważ w tłusty czwartek nie udało mi się dostać pączka z budyniem, to postanowiłam  w ramach testowania nowyh przepisów w sobotę upiec drożdżówki z budyniem. Przepis pochodzi ze strony winiary. Drożdżówki są fantastyczne w smaku i łatwe do zrobienia. Moja wersja odbiega od oryginału, bo nie przepadamy z mężem za rodzynkami, więc ich nie dałam. Z tej porcji wychodzi około 25-30 ślimaczków.

Składniki na ciasto:

  • cukier wanilinowy na pół kg mąki
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 gświeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g stopionego masła
  • 1/2 szklanki podgrzanego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 budynie o smaku śmietankowym lub waniliowym
  • 3 szklanki mleka
  • 100 g rodzynek [nie dałam]
  • 1 łyżka masła do posmarowania blachy [wyłożyłam papierem]

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odstawało od ręki lub łyżki.

Nadzienie:
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Do zimnego dodać rodzynki. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, przekroić na dwie części, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na 2 prostokąty (20x30 cm), posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry 2 cm, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

poniedziałek, 28 lutego 2011

Ze względu na noworodka w domu estetyka losów porażająca ;) W konkursie wzięły udział 32 osoby, którym bardzo dziękuję i życzę powodzenia. Wycięte i pozginane losy trafiły do "komory losującej"

W rolę sierotki wcielił się mój mąż, który mieszał, mieszał

i wylosował dwie szczęśliwe osoby

Kropka i Pinkcake gratuluję i poproszę o przesłanie adresu do wysyłki na mój mail kahlan84(małpa)gazeta.pl

Wszystkim zainteresowanym dziękuję za udział i ciekawe propozycje herbat, części z nich jeszcze nie piłam, więc już wiem jaki będzie kolejny zakup.

niedziela, 27 lutego 2011

... czyli wpadłam na pomysł ;) Jestem po porodzie i karmię piersią. Teoretycznie staram się jeść normalnie i nie ograniczam swojej diety do gotowanego kurczaka z marchewką i ryżem popijanych rosołem, ale mimo wszystko uważam na to co ląduje na talerzu. Staram się nie jeść potraw smażonych, wzdymających, bardzo pikantnych, fast foodów, śmieciowego jedzenia, gotowców. Postanowiłam, że co weekend spróbuję zrobić coś nowego, co znajdę na Waszych blogach, a co się nadaje dla karmiącej mamy i zasmakuje mężowi., najlepiej by nie zajęło zbyt dużó czasu. Nie tylko szukam dań obiadowych, ale także deserów, pieczywa. Może macie jakieś konkretne pomysły? Przypuszczam, że niezastąpiony okaże się durszlak i inne agregatory, plus wizyty na kilku moich ulubionych blogach :)

Dlaczego co weekend? Powód jest prozaiczny, będzie mąż, czyli opieka do Małego, więcej czasu dla mnie. Choć nawet jak byłam sama, to udało mi się zrobić batoniki owsiane i muffiny :) Teraz przymieżam się do chałki orkiszowej, pycha. Myślam też o tym, by w weekendy przygotowywać sobie część obiadów na tydzień. Zawsze ułatwi mi to gotowanie, a choć raczej czas się znajdzie, to jednak Smyk jest nieprzewidywalny i nigdy nie wiadomo, a to dopiero dwa i pół tygodnia, więc też trudno mówić o jakiś prawidłowościach. Popijając zbożówkę przypominam Wam o trwającym konkursie Herbapolu. Macie czas do końca dnia, a myślę, że warto.

17:20, kahlan84
Link Komentarze (5) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl