Świat herbat i herbaty świata... Przepisy, legendy, ciekawostki, rodzaje, dodatki, akcesoria, książki o herbacie
piątek, 19 października 2012

Właśnie zauważyłam, że ostatni wpis opublikowałam prawie rok temu... Jestem w szoku. Od tego czasu poznałam i wypróbowałam wiele nowych przepisów, ale albo nie było czasu na zrobienie zdjęcia, albo nie pomyślałam o podzieleniu się nim. Najwyższy czas to nadrobić. Wczoraj mieliśmy na obiad np. pyszną i bardzo łatwą do zrobienia zupę z soczewicy i aż żałuję, że nie umieściłam przepisu.

Tak długie milczenie było też spowodowane mdłościami w I trymestrze - jestem w drugiej ciąży :) Ponownie Syn - oj będą dwa Urwisy, będą :)

10:23, kahlan84
Link Dodaj komentarz »
środa, 26 października 2011

Robiłam je już wielokrotnie i zawsze się udają. Muszę przyznać, że w porównaniu z nimi kawowe odrobinę spadają na mojej liście ulubionych śniadań. Są pyszne, mięciutkie, z miodem lub czekoladą... hmm... Polecam i jeszcze raz polecam!

Przepis szybki i prosty:

  • 240 ml mąki (2 filiżanki)
  • 2 filiżanki maślanki
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • odrobina cukru waniliowego (w oryginale: nasiona z 1/2 laski wanilii)

Wszystko wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni. 1 placuszek to mniej więcej jedna łyżka ciasta, więc wychodzi ich sporo, ale i tak bardzo szybko znikają. Smażyć z obu stron, przewrócić, jak się zaczną dziurki/bąbelki robić. W sumie smaży się jednego krótko około 1-2 min na każdej stronie, zależy od stopnia rozgrzania patelni i tego jaki kolor chcemy uzyskać. Smacznego!

środa, 05 października 2011

Czy taki stosik o poranku Wam się nie marzy? :) Wspaniale pobudzają, bo kawowe, aromat się unosi i wstawanie przyjemniejsze.

pancake kawowe

Przepis znalazłam u Belli. Dałam odrobinę więcej mąki i od razu ładniej wychodziły. Uwaga - patelnia naprawdę musi się dobrze rozgrzać.

Składniki:

  • 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki wrzątku
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 120 g cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oliwy (u mnie olej)

Kawę rozpuścić we wrzątku. Roztrzepać jajko z mlekiem, dodać kawę. Dosypać mąkę, cukier, sodę, proszek i olej, wymieszać.

Nakładać ciasto po łyżce (= 1 placuszek) na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron po około 2 minut. Smacznego!

P.S. Na zimno też są pyszne. Wychodzi ich sporo, więc na raz można nie dać rady :)

niedziela, 02 października 2011

Zakochałam się :) Łatwy, szybki i kaloryczny z czekoladą... Mmmm... pycha. Ten przepis mam od mamy, a ona chyba od babci, więc można go uznać za rodzinny. Murzynek jest puszysty, wilgotny i słodki, ale nie za bardzo, więc niestety można zjeść sporo.

Murzynek ciasto

Składniki:

  • kostka margaryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki kakao
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej, proszek do pieczenia

Zagotować margarynę, mleko, kakao i cukier. Odlać pół szklanki na polewę. [Wyjątkowo łakomie ją pochłonęłam, a polewę zrobiłam gotową w zebrę z czekolady białej i deserowej.] Do pozostałej części dodać 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek.

Piec w piekarniku około 45 minut.

Po wyjęciu przestudzić polać wcześniej odebraną czekoladową polewą. Poczekać aż stwardnieje i smacznego :)

murzynek ciasto

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl