Świat herbat i herbaty świata... Przepisy, legendy, ciekawostki, rodzaje, dodatki, akcesoria, książki o herbacie
Blog > Komentarze do wpisu

Mufinny z bananami i czekoladą - wersja II

Miałam wczoraj ochotę na coś słodkiego, a że chyba najszybciej można zrobić muffinki, to padło na jedne z moich ulubionych, czyli połączenie bananów i czekolady. Nie miałam wszystkich składników z oryginalnego przepisu, więc trochę pozmieniałam i wyszły nawet lepsze. To samo stwierdził mąż, a i niezapowiedzianym gościom smakowały.

Muffiny z bananami i czekoladą

Składniki na 12 sporych lub 24 malutkich.

Suche:

  • 1 i 3/4 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru waniliowego

Składniki "mokre":

  • jajko
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju

Dodatkowo:

  • szklanka rozgniecionych bananów (ok. 2-3 sztuki)

Wymieszać ze sobą składniki suche, w drugiej misce składniki mokre. Połączyć je, dodać banany. Ciasto nałożyć do foremek, każdą z wierzchu posypać czekoladą (kuleczki, rozdrobniona zwykła, wiórki itp.). Piec ok. 22-25 minut w 170 st. C na termoobiegu (na grzaniu górnym i dolnym w wyższej temp). Ostudzić i wyjąć z foremek. Cieszyć się smakiem i aromatem :)

muffiny z bananem i czekoladą na maślance

wtorek, 29 stycznia 2013, kahlan84

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Magdalena, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/15 12:28:35
Dzień dobry,
Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
Pozdrawiam serdecznie,
Magdalena
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl