Świat herbat i herbaty świata... Przepisy, legendy, ciekawostki, rodzaje, dodatki, akcesoria, książki o herbacie
Blog > Komentarze do wpisu

Murzynek w zebrę

Zakochałam się :) Łatwy, szybki i kaloryczny z czekoladą... Mmmm... pycha. Ten przepis mam od mamy, a ona chyba od babci, więc można go uznać za rodzinny. Murzynek jest puszysty, wilgotny i słodki, ale nie za bardzo, więc niestety można zjeść sporo.

Murzynek ciasto

Składniki:

  • kostka margaryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki kakao
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej, proszek do pieczenia

Zagotować margarynę, mleko, kakao i cukier. Odlać pół szklanki na polewę. [Wyjątkowo łakomie ją pochłonęłam, a polewę zrobiłam gotową w zebrę z czekolady białej i deserowej.] Do pozostałej części dodać 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek.

Piec w piekarniku około 45 minut.

Po wyjęciu przestudzić polać wcześniej odebraną czekoladową polewą. Poczekać aż stwardnieje i smacznego :)

murzynek ciasto

niedziela, 02 października 2011, kahlan84

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Monisia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/02 13:56:40
Rewelacja;) najlepsze są takie przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie.
-
zauberi
2011/10/02 14:21:07
fajna ta zebra na murzynku :D
-
Gość: Saaabi, *.internetia.net.pl
2012/03/05 09:51:34
Hej, ja dodatkowo wkomponowałam w masę 1 opakowanie budyniu waniliowego, też wyszło rewelacyjnie ;)
-
Gość: Czarownica A., *.icpnet.pl
2012/11/05 10:07:42
będę piec! Kocham murzynki :) a jakiś fajny krem do przełożenia?
-
Gość: , *.toya.net.pl
2013/10/02 16:28:34
a w jakiej temperaturze piec?
-
kahlan84
2013/10/02 16:52:08
Ja piekę w około 170 st C w termoobiegu, a bez z 180-190, ale tak naprawdę nigdy się sztywno nie trzymam, tylko patrzę jak rośnie/rumieni się zależnie od ciasta i piekarnika. Pozdrawiam i smacznego :)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl