Świat herbat i herbaty świata... Przepisy, legendy, ciekawostki, rodzaje, dodatki, akcesoria, książki o herbacie
Blog > Komentarze do wpisu

Pikantna pierś z kurczaka - niby shaorma

Zgodnie z założeniem wczoraj ponownie nowy przepis. Tym razem padło na wariację na temat shaormy, tyle, że z piersi kurczaka. Nieskromnie powiem, że jest pyszna. Mięso nie jest suche, a jako wielbicielka pieczarek i papryki jestem zachwycona :)

Składniki (porcja dla 3-4 osób):

  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • pieczarki (ok. 30 dkg, spokojnie można dac więcej)
  • dwie papryki (u mnie czerwone, ale można kombinować)
  • dwie średnie cebule
  • ser (w kawałku by zetrzeć, ewentualnie plastry i poszarpać, ilość wg uznania i liczenia kcal)
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry - najwięcej
  • olej.

Mięso umyć, pokroić w paseczki. Obtoczyć przyprawami z przewagą curry dodać odrobinę oleju i do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie obrać, umyć i pokroić pieczarki. Podsmażyć je z solą i pieprzem aż puszczą sok. Dodać do nich pokrojoną i oczyszczoną z ziaren paprykę i cebulę (oczywiście też pokrojoną najlepiej w paseczki). Zarumienić.

Wyjąć mięso i podsmażyć na drugiej patelni. Dodać do warzyw i wymieszać. Na tym etapie wygląda tak:

shaorma z kurczaka

Posypać startym serem. Jak się roztopi nałożyć na talerze. Można podawać z różnymi dodatkami. Propozycja podania wg mojego męża, czyli frytki i cola w kieliszku, zwyczaj z czasów ciąży, gdy wszyscy mieli wino, a ja sok z czarnej porzeczki :)

shaorma z kurczaka

Dzisiaj zjedliśmy wymieszane z ryżem i jest równie dobre. Smakowałoby też z chlebem. Można dobrać surówkę, choć jest sporo warzyw w daniu, więc nie jest to konieczne, ale to już zależy od upodobań i diety.

Wielbicielom kurczaka polecam również:

Smacznego!

niedziela, 03 lipca 2011, kahlan84

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl