Świat herbat i herbaty świata... Przepisy, legendy, ciekawostki, rodzaje, dodatki, akcesoria, książki o herbacie
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w cieście francuskim

Pycha... Jestem oczarowana tym przepisem, szczególnie, że nie wymaga wysiłku, a powstaje takie cudo - dla jednej osoby :) Wyglada jak bochenek chleba.

poierś z kurczaka z pieczarkami, szynką i serem w cieście francuskim

Właściwie jest to pierś z kurczaka, a nie cały, dlatego też zrobiłam dwa, a że to pierwszy raz, to inaczej zaplotłam eksperymentalnie.

pierś z kurczaka z pieczarkami, szynką i serem w cieście francuskim

To może się podzielę przepisem? Najwyższy czas.

Składniki na te dwie porcje dla dwóch głodnych osób:

  • ciasto francuskie (kupiłam gotowe, ale można samemu zrobić)
  • podwójna pierś z kurczaka, filet
  • pieczarki, sól, pieprz, cebula
  • po dwa plasterki sera i szynki
  • jajko do posmarowania

Pierś umyć i podzielic na dwie piersi. Każdą przekroić wzdłuż tworząc jakby dwa kotlety (dwa kawałi, z których zrobimy a la kanapkę) i posypać pieprzem - dowolnie także innymi przyprawami wedle uznania.

Podsmażyć pieczarki z cebulą, pieprzem i odrobiną soli.

I teraz: rozwałkowane ciasto (kupne juz takie jest) podzielić na dwa prostokąty. Na środek każdego położyć kawałek piersi, na nią pieczarki, ponownie pierś, a na wierzch plaster szynki i sera. Zapleść dowolnie boki (ciasto, które po dwóch bokach kurczaka zostało), dobrze gdyby zostały delikatne dziurki na odparowanie, ale mi się nie udało, a i tak wyszło soczyście i pysznie :) Więc bez paniki.

Posmarować górę roztrzepanym jajkiem.

Piec około 40-45 min w 180 st. C. Początkowa dałam termoobieg, a potem zapiekanie góra i dół.

Po rozkrojeniu jest taki widok, może nie cudowny, ale smaczny. Połączenie ciasta francuskiego i kurczaka bardzo mi odpowiada i czuję, że powstanie wiele wersji tego dania.

Smacznego!

P.S. Ostatnio próbowałam też kilka kombinacji wrapersów, robiąc tortille - bajka, ale oczywiście nie porobiłam zdjęć.

środa, 29 czerwca 2011, kahlan84

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
chantel111
2011/06/29 16:03:44
świetnie wygląda i musi być bardzo smaczny :)
-
tu-tusia
2011/06/29 21:33:18
Zjadłabym teraz takiego kurczaczka :)
-
lutka40
2011/06/30 15:40:18
wygląda cudnie a ta podrumieniona skórka wygląda bardzo apetycznie
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl